Radioemisija "Unsere Stimme"

Na nas-
lovnu
stranu

Organizacija
. Osnivanje
. Dokumenti
. Predsednik
. Statistika
. Podunavske
  Švabe

Naša
aktivnost

. 1997
. 1998
. 1999

. Radio emisija
  "Unsere
  Stimme"

Kontakt

RADIO EMISIJA "UNSERE STIMME"

Pozdravna reč Rudolfa Weissa, urednika emisije na nemačkom jeziku, emitovana 25.12.1998. u prvoj emisji na nemačkom jeziku posle pola veka u Jugoslaviji:

 

Dragi slušaoci

 

Izuzetno mi je zadovoljstvo što Vam se večeras obraćam na sam prvi dan Božića u prvoj radio emisiji na nemačkom jeziku u Jugoslaviji. Ima lepe simbolike u tome što se na sam rođendan božjeg sina stvara i jedna izuzetno važna stvar u životu nemačke manjine u Vojvodini.
Prošlo je dve godine od stvaranja Nemačkog narodnog saveza i na dvogodišnjicu kreće i ova prva emisija na nemačkom jeziku. Ono što je do poslednjeg momenta mnogima izgledalo kao smela fantazija, danas se ostvarilo.
Preko naše emisije moći ćete se informisati o svim važnim događajima vezanim za život Nemaca u Jugoslaviji. Pred naš mikrofon ćemo dovoditi ljude koji se bave kulturom, običajima, duhom, istorijom i etnologijom nas, Nemaca, u ovim krajevima.

Naše bake će na “donauschwaben” dijalektu pričati o svojem detinjstvu, običajima, praznicima, pa i o finim receptima na
še podunavsko-švapske kuhinje.

Naši najmlađi, deca i unuci, pokazaće nam kako neguju ostavštinu predaka.
O radu NNS-a izveštaje ćete dobijati iz prve ruke: od rukovodilaca sekcija. Nastavnici jezika će nas izveštavati o radu svih 6 grupa kursa nemačkog jezika; članovi hora - o novim nastupima; bibliotekar Saveza o novim knjigama i časopisima. Naše vredne gospođe će nas obaveštavati o novosašivenim nošnjama .

Nemački narodni savez ulogu nas, Nemaca u Vojvodini, vidi u ulozi mosta među narodima. Mosta izmedju države u kojoj jesmo i države iz koje potičemo.Da je to tako, pokazaćemo i ovim emisijama. Naš cilj jeste očuvanje nacionalnog identiteta ali nikako zatvaranjem u uske nacionalne okvire. Saradnja sa narodima sa kojima zajedno živimo uslov je našeg op
stanka u ovim krajevima.
Rekao sam na početku: ima simbolike u tome što je ova emisija zaživela na sam praznik rađanja novog života i nade. Neka to bude i simbol obnove duhovnih vrednosti nas, Donauschwaba, u ovim krajevima. Biće to najviši cilj ka kome će
ova emisija stremiti.

Dragi slušaoci, želim vam blagoslovene Božićne praznike i jednu sretnu i mirnu novu l999. godinu.

 

navbar

Tipp-Topp System
1998 Tipp-Topp System, Ltd., Subotica - webmaster@tippnet.co.yu